- Г-н Атанасов, остава около седмица от срока, който сте

...
 - Г-н Атанасов, остава около седмица от срока, който сте
Коментари Харесай

Мързелът на управляващите спира въвеждането на европейските правила за необлагаем минимум и диференциран ДДС

 - Г-н Атанасов, остава към седмица от периода, който сте си сложили - 25 октомври, за привършване на самодейността " Да спрем машината на неравенството ". Как към днешна дата вървят петицията и подписката, в която желаете въвеждане на необлагаем най-малко и диференциран Данък добавена стойност?
- Засега през онлайн формата сме събрали над 4 хиляди подписа, а идната седмица чакаме да дойдат всичките, събирани на ръка в София и в провинцията, тъй че се надяваме броя им да стигне към 10 хиляди, с които да отидем в комисията, обсъждаща бюджета в Народното събрание. Там ще представим настояванията на нашата гражданска самодейност.
- Дайте малко повече информация за това каква поддръжка има самодейността, кои организации застават зад нея и по какъв начин успяхте да ги мобилизирате? Кой в действителност е " локомитивът " измежду основателите?
- " Да спрем машината на неравенството " е на първо място гражданска самодейност на няколко десетки души и съидейници, които считат, че данъчният модел в България е циничен и основава доста несправедливости в обществото, в което живеем. Тези хора идват от разнообразни организации, част от които поддържат самодейността ни. В тях влизат както медии като моята (сайтът " Барикада " - бел. ред), обществени центрове, цивилен организации, два синдиката също ни поддържат, както и политически партии. През цялото време гражданската самодейност е отворена за поддръжка откъм разнообразни организации, тъй че и други биха могли да се причислят преди края.
- А на каква поддръжка разчитате в Народното събрание, откакто влезе там самата петиция? Доколкото ми е известно, множеството организации и партии, за които говорите, са извънпарламентарни...
- Да, нямаме парламентарно декларирана поддръжка все още. Факт е, че нито една парламентарно показана партия не е декларирала поддръжка за нашата самодейност. Въпреки това, откакто внесем нашите претенции по съответния парламентарен ред, всяка от партиите в Народно събрание ще би трябвало да формулира своята позиция и да я показа - освен пред нас, а и пред цялото общество, което чака промени в данъчната система. А тя, както ни е известно, сега несъмнено не е от европейски вид. Така че и ние бихме желали да разберем какво мислят парламентарно показаните партии за настоящето положение.
- Какви причини изтъквате всъщност, когато говорите за по-справедлива система? Как е в Европа да вземем за пример, по какъв начин е при нас и за какво би трябвало да има необлагаем най-малко?
- На първо място, няма нито една друга страна в Европейски Съюз с изключение на България, в която да няма под някаква форма необлагаем най-малко. Дали ще бъде в размера на минималната заплата, в случай че има такава, или под формата на данъчен заем за хората с ниски и междинни приходи, подобен най-малко съществува, в това число и в страни, в които има плосък налог - там също има под някаква форма необлагаем най-малко. България е единствената страна, същинска черна дупка на данъчната карта на Европа, която полза безусловно мизерията и кара хората със скромни приходи да отделят от залъка си, с цел да пълнят хазната.
- Но нали разбирате каква ще е реакцията на работодателите по въпроса? С тях по какъв начин смятате да кореспондирате, до момента имали ли сте някакви контакти?
- В интерес на истината, не разбирам за какво работодателите да не са съгласни с такава мярка...
- Защото те нормално скачат против всяка  самодейност по приходите, даже за повишение на минималната работна заплата, камо ли да се вкара необлагаем най-малко.
- Логиката демонстрира, че с въвеждането на необлагаемия най-малко работодателите няма непосредствено да заплащат нищо повече, а просто служащите ще заплащат по-малко налози, което ще се отрази директно на потреблението. А то сега също е най-ниското в Европа и спада непрекъснато от 2010 година насам. Така че увеличеното ползване ще е единствено от изгода на работодателите, които естествено биха желали болшинството от популацията да може да използва продуктите, които те оферират на пазара.
Това се отнася и за намаляването на Данък добавена стойност за стоките от първа нужда. Ако ставката се диференцира, както предлагаме, това единствено ще направи продуктите на пазара по-достъпни за потребителите, от което, несъмнено, и работодателите ще завоюват. Никой не печели от това, че хората не могат да използват. От това стопанската система единствено страда, в това число и работодателите.
- По отношение на по-гъвкавия Данък добавена стойност, за какви услуги и артикули оферирате той да бъде диференциран, понижен и за какво?
- Възприето е в по-голямата част от страните на Европейски Съюз, в действителност безусловно във всички, като се изключи Дания, стоките от първа нужда да не се таксуват еднообразно с всички останали. Това са артикули и услуги, които всеки човек се постанова да си купува -  храна, вода, медикаменти, в това число и културни артикули като учебници и книги. Не може тези артикули, без които никой в обществото не може да живее обикновено, да се таксуват по един и същи метод като всички останали, в това число даже първокласни артикули, които се оферират на пазара. Не можем да кажем, че е заслужено и поршетата или ламборджинитата да се таксуват еднообразно с хляба.
- Тези въпроси прочее са повдигани неведнъж, не сте пионерите в тази област, само че за какво съгласно вас, те срещат опозиция измежду ръководещите, без значение кой е на власт? И за необлагаемия най-малко, и за по-гъвкавия Данък добавена стойност.
- Няма икономическа логичност за тази опозиция. Единствената логичност, която аз персонално намирам, е мързелът на ръководещите. Защото сега в действителност безусловно хазната се цялостни от облагането на хората с ниски и междинни приходи и от облагането на артикули от първа нужда, които никой не може да се откаже да купува. Половината бюджет и даже повече от половината в България се цялостни от косвените налози, това е несравнимо с никоя европейска страна, ние сме водачи в тази ранглиста още веднъж. Средно в Европейски Съюз към 1/3 от данъчните приходи идват от косвените налози. Единственото, което може да изясни съпротивата против европеизирането на данъчната система в България, е мързелът на ръководещите. Защото те би трябвало да потърсят механизми да запълнят пропуснатите изгоди за бюджета от такава данъчна смяна.
- Не смятате ли примерно, че във връзка с необлагаемия най-малко може да се прокрадне и масовизира една процедура за погашение под масата на това, което е над необлагаемия най-малко, и доста от компаниите да стартират да обезпечават хората на минимална заплата?
- Да, разбирам - с цел да избегнат всякакво данъчно облагане. И сега знаем, че има доста компании, които си разрешават да обезпечават служащите си на най-малък застрахователен приход, с цел да спестят заплащането на осигуровки и налози върху приходите за изплащаните над това заплати. Промяната на данъчната система няма да усили тласъците за това, те ги имат и сега. Единственото, което може да спре такава форма на укриване на налози, е работеща система за надзор, каквато сега, за жалост, може би нямаме или не е задоволително ефикасна.
Знаете, че наскоро беше криминализирано даже неплащането на цялостните осигурителни вноски върху приходите на служащите, само че не сме чули някой да е бил наказан за укриването им, макар че такива случаи сигурно има, най-вероятно даже и Национална агенция за приходите открива такива недобросъвестни работодатели. Така че не можем да създадем данъчна система, която да се ръководи от единствено себе си. Трябва да има надзор и би трябвало да има страна, която да следи, че всеки заплаща своята дан в съответност с условията на закона.
- А какво очаквате да се случи в бюджетната комисия като начало, по-нататък и в диалозите ви с обособените партии? Вие споменахте, че ще търсите контакти с всяка от парламентарно показаните сили. Има ли такава, която съгласно вас няма да застане зад тези хрумвания, или пък да ви упрекна в популизъм?
- Ние ще желаеме всяка политическа партия в Народното събрание да застане и да съобщи пред жителите на България дали е " за " или " срещу " въвеждането на европейска данъчна система в България. Защото ние не се борим за някаква революционна смяна, която някой с лека ръка да разгласи за популизъм. Ние се борим за нормализиране на българската данъчна система и въвеждането на обикновени европейски стандарти в нея. Така че чакаме всяка партия, в това число такива, които настояват, че се борят за права, за европейско развиване, или даже такива, които настояват, че се борят за обществена правдивост, да излязат и да кажат дали поддържат европейската, обществената и справедливата данъчна промяна, която ние предлагаме.
- Това постфактум евентуално ще бъде употребявано и в една предизборна акция по-нататък - дали ще си извършват това, което са дали обещание?
- Ами знаете, че някои от партиите в Народното събрание, в това число и сега, са обещавали в предишното необлагаем най-малко и диференцирано Данък добавена стойност, а също и някои извънпарламентарни, които към момента не са се произнесли по въпросите, препоръчани от нас. Така че това би трябвало да покаже и какъв брой са поредни тези партии в настояванията си. Да дадат някакъв сигнал към техните гласоподаватели до каква степен те могат да разчитат на тях да пазят техните ползи.
- Има ли още нещо значимо и идно, обвързвано с петицията и с самодейността, което бихте желали да споделите?
- Мога да предложа на последователите на концепцията да посетят събитието, което ще се организира в Софийския университет. То е проведено от нашата самодейност с поддръжката на " Фридрих Еберт " и КТ " Подкрепа ". Там ще бъде показан отчет за другите данъчни системи в Европа и по какъв начин нашата се отличава внезапно от всички тях. Водещи български интелектуалци и икономисти ще вземат отношение към предлаганите от нас промени. Срещата ще се организира от 6 часа в 65 зала на СУ в петък - 20 октомври. И, несъмнено, разчитаме в последните дни на оптималната социална поддръжка, която ще е извънредно значима, с цел да окажем допустимо максимален напън върху партиите в Народното събрание да поддържат нашите претенции. Всеки може да се подпише за тях на сайта www.spravedliva.bg.
Виж всички публикации от Валентин Георгиев-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР